Turska je veliko poluostrvo koje povezuje Evropu i Aziju. Bas zbog te specificne lokacije, Turska je jako interesanta destinacija kako za turiste, tako i za investiture. Ova mediteranska drzava je podijeljena na 7 regiona: Egejski, Crnomorski, centralna Anatolija, istocna Anatolija, Marmara, Sredozemlje i jugoistocna Anatolija. Tursko poluostrvo je okruzeno sa tri mora: Egejsko, Crno i Sredozemno more.
Marmara RegionIstanbulAntalya
Oblast Marmare - Sacinjeno od mnostvo brda razlicitih visina, polja sa suncokretima, vinograda, Marmara je najvaznija oblast Turske sa veoma jakom ekonomijom, velikom populacijom, bogatom istorijom i nevjerovatnim turistickim destinacijama. Region je odvojen od Anatolije moreuzom Bosfor, Mramornim morem i moreuzom Dardaneli. Pri dolasku posjetilaca u ovu interesantu regiju, prvo sto se moze vidjeti jeste remek djelo MimarSinana Selimova dzamija. Ova provincija je posebno bogata autenticnom arhitekturom Otomanskog carstva.
202_MarmaraMap031105
Istanbul – Samo zamislite da vozite ka vasoj kancelariji preko Bosfora i da sa mosta istovremeno vidite I Aziju i Evropu. To jedino mozete da dozivite u Istanbulu, koji je jedini grad u svijetu koji se nalazi na dva kontinenta. Takodje zivot u ovom gradu je jedinstven i jako specifican. Kao najveci grad u Turskoj, Istanbul predstavlja ekonomsko, kulturno kao i istorijsko srce ove mediteranske zemlje. Sa populacijom od 15 miliona, Istanbul je jedan od najvecih urbanihsredina u Evropi i drugi po velici grad u svijetu po broju stanovnika. Istanbul je takodje industrijski centar Turske. Zaposljava oko 20% radne snage Turske i odnosi oko 38% industrijskog radnog prostora ove drzave. Pored toga, ovaj grad je zaduzen za 55% od ukupne turske trgovine, kao i 45% trgovine na veliko, i doprinosi 21.2% bruto nacionalnog porizvoda. Takodje, Istanbul doprinosi 40% poreskih dazbina u Turskoj. Mnogi od glavnih proizvodnih pogona u Turskoj se nalaze u ovom mocnom centru. Istanbul zajedno sa okolinom je poznat po pamuku, vocu, malisnovom ulju, svili kao i duvanu. Kulturna raznolikost daje Istanbulu kompletno novu dimenziju. Proslost i buducnost, modernizam i tradicionalizam je se sudaraju i zive u ovom prelijpom gradu. Sa istoriskim zdanjima i atrakcijama, energija ovog grada je velika i moze se osjetiti u mnostvu luksuznih hotela, restorana, barova kao i trgovinskih centara. Medjunarodni dogadjaji, koncerti, festivali, umjetnicke izlozbe kao i bijenali su veliki dio kulture ovog mocnog evropskog centra.
Obala Crnog mora - Ovo je jedna od najzelenijih destinacija u svijetu. Oni koji ne vole vrucine i vlaznost ljetnog perioda pokraj Sredozemnog i Egejskog mora, imaju opciju da pobjegnu na plate planina u crnomorskom region u kojem je gotovo uvijek oblasno i sa velikom kolicinom padavina. Ovo podrucje ima veoma bogatu floru i faunu, puno suma, jezera, vodopada, potoka, rijeka, jako interesantna oblast za planinske setnje, rafting, kanu, zimske sportive, lov i ribolov, skijanje na travi, bogata ljekovitim vodama i naravno domacom kuhinjom. Egejska oblast se nalazi u zapadnom delu zemlje, to jest ograničena je Egejskim morem (EgeDenizi) na zapadu. Mnogi će se složiti da primorski region na Egeju ima neke od najlepših pogleda u zemlji i, po rečima Heredota, "ima najljepše nebo i najbolju klimu u svijetu". Zalivi, poluostrva i predivne pjescane plaze se protezu citavom duzinom obale. Ovaj region je takodje poznat po mnostvu mitoloskih desavanja. Tu su i ostaci drevnih gradova, ukljucujuci Troju, cuvenog Homera i Pergama, koji je umjetnicki i kulturni centar, kao i glavni grad jednog od najmocnijih carstava tog vremena. Budite spremni da se odusevite nevjerovatnom istorijom obale Egejskog mora kao i sa bezbrojnim ljetovalistima poput Fethije, Mrtvo more, Cesme, Kusadasi, Foca i Bodrum. Region je okupan suncem oko 300 dana godisnje. Pravi je raj za kupanje, suncanje, kao i za sportive na void. Takodje mozete da idete u razgledanje raznih istorijskih znamenitosti koje datiraju iz perioda od par hiljada godina unazad, postavljenih u pejzazu borovih suma.   antalya

Gallery